Hírek2022-03-09T13:35:08+00:00

Hírek

6 tipp, amivel csökkentheted a gázfogyasztásodat

1. Fontos a rendszeres karbantartás!

Sokan nem is gondolnák, de a nem megfelelően karbantartott fűtésrendszer is okozhat felesleges többletfogyasztást. Még most is érdemes szakembert keresned, aki átnézi fűtésrendszeredet, és elvégzi az évente ajánlott biztonsági ellenőrzést.

2. Hagyd szabadon a fűtőtest környékét

Ahhoz, hogy a fűtésed hatékony legyen, fontos, hogy a meleg egyenletesen tudjon körbe áramlani az egész szobában. Bár általában senki sem szokott a fűtőtest tetejére, vagy közvetlen elé, mellé pakolni semmit, egy túlzsúfolt szobában már könnyen előfordulhat, hogy akár egy nagyobb fotel kerül a radiátor elé. Egy nagyobb bútordarab akkor is akadályozhatja a meleg áramlását, ha nem közvetlenül a fűtőtest előtt van, ezért lehetőség szerint kerüld az ilyen eseteket.

3. Ha megoldható, használj kevesebb helyiséget

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy télen az egész családnak egy szobában kell laknia, de érdemes felülvizsgálni, mely helyiségek használatáról tudsz lemondani a téli hónapokban. Főként a nagy házakra jellemző, hogy tényleg minden tevékenység számára külön helyiséget tartunk fent. Ilyen például a dolgozószoba, amit, ha nem dolgozunk túl gyakran home office-ban, akkor télen felesleges fűteni. Erre az időre inkább tedd át munkaállomásodat a nappaliba vagy a hálószobába.

4. Cserélj nyílászárókat és szigetelj!

Természetesen a fenti praktikák azoknak hasznosak, akiknek nincs most lehetőségük hőszigetelésre vagy fűtéskorszerűsítésre, mindenképp érdemes azonban ezekről is szót ejtenünk, hiszen ezek az igazán hatékony módszerek a gázszámla csökkentésére. Ha választani kell, érdemes a nyílászárócserével kezdeni, már ezzel is rengeteg energiát megtakaríthatsz. Emellett a külső hőszigetelés, és a födémszigetelés is fontos lehet. A munkálatok megkezdése előtt azonban érdemes már kora ősszel, egy hűvösebb napon hőkamerás mérést is kérni!

5. Korszerűsítsd a fűtésedet!

Ha eddig konvektoros fűtésed volt, mindenképp érdemes fűtéskorszerűsítésbe fogni, de ha csak egy sima cirkó kazánnal rendelkezel, már akkor is sokat spórolhatsz, ha kondenzációs kazánra váltasz. A kondenzációs kazánok a fűtés során keletkező füstgázban lévő hőenergiát hasznosítják, ezért sokkal gazdaságosabbak, mint a hagyományos kazánok. A forró füstgázban lévő energiát egy hőcserélő segítségével nyerik ki, mégpedig a nevükhöz hűen úgy, hogy az eddig a kéményen keresztül szabadba távozó vízgőzt kondenzálják, lehűtik, miközben a hőenergiát a keringetett fűtővíznek adják át. Hatásfokuk ezáltal az eredeti fűtési rendszer megtartása (radiátorok, padlófűtés) megtartása mellett is akár 30-40 százalékkal jobb lehet egy régi, nem kondenzációs kazánhoz képest. Kombi üzemmódban képesek melegvizet adni önállóan, de indirekt tároló tartállyal és napkollektorokkal is képesek az együttműködésre.

Abban az esetben, ha alacsony energiaigényű, jól szigetelt házról van szó és közép-, vagy hosszú távban gondolkoznál, akkor a hőszivattyú a leggazdaságosabb választás. Egy levegő-víz hőszivattyú esetében akár ~40% os üzemeltetési költséget is meg lehet takarítani egy gázkazánnal szemben. Mindezek mellett a hőszivattyúval fűteni és hűteni is lehet, illetve napelemes áramtermeléssel kiegészítve akár önfenntartó is lehet az épület fűtése.

A hőszivattyús rendszereknek hátrányai is vannak: talán a legnagyobb, hogy jelenleg még a legnagyobb gyártók sem képesek kielégíteni az igényeket a kiugró kereslet miatt, illetve beruházási költség szempontjából a legnagyobb pénzügyi ráfordítást igénylik (elektromos rendszer fejlesztés, beüzemelési költségek).

6. Fűts klímával, H tarifával!

Kiegészítő fűtésként, un. split-klímák telepítésével rengeteg időt és bosszúságot takaríthatsz meg. A klímával való fűtés azért is válik elterjedté, mert igen kedvező fenntartási költséggel, illetve megtérülési költséggel számolhatunk. Nagyon kevesen tudják, hogy a légkondicionálók, vagy klímák tulajdonképpen szintén megújuló energiát is felhasználó hőszivattyúk. Ha lehetőségünk van napelemes rendszer használatára, gyakorlatilag 0 Forintra ki lehet hozni az energia számlát, hiszen a villanyköltségen felül tényleg semmi egyebet nem kell fizetni.

De az elektromos szolgáltatók is méltányolják a légkondiciónálóval való fűtést, ezért október 15. és április 15. között kedvezményesen, fél áron biztosítanak elektromos áramot ezen berendezések üzemeltetéséhez. (H tarifa). Ezek a készülékek, mivel a helyiség levegőjét fűtik, nem igényelnek költséges átalakítási munkálatokat a meglévő fűtési rendszeren. Természetesen nem elhanyagolható szempont, hogy ilyen készülékek telepítése otthonunk komfortját tovább növeli, hiszen nyáron a hűtés is megoldott. Mint mindennek ezeknek a rendszereknek is van hátránya: a szűrők és a teljes rendszer fokozott ellenőrzést igényel, hiszen ellenkező esetben a levegőminőségünk fog romlani. A fűtésre optimális klímák -15 vagy -20 fokos külső hőmérsékletig tudnak fűteni, alatta már nem. A mi éghajlatunkon alkalmanként előfordulhat ettől hidegebb is, így mindenképp szükség van valamilyen biztonsági megoldásra, amit abban a néhány napban használhatunk, amikor túl hideg van kint. Arra szintén fontos felhívni minden hőszivattyú kapcsán a felhasználók figyelmét, hogy ezen berendezések mindegyike – a működési elvükből adódóan – veszít hatékonyságából a külső hőmérséklet csökkenésével párhuzamosan.

Hollandiába utaztunk ügyfeleinkkel

A Remeha apeldoorn-i gyárában szervezett programon vettünk részt partnereinkkel. Megtekinthettük a Remeha kazánok gyártását, a gyár legújabb fejlesztéseit. Amsterdamban egy hajókirándulás keretében megnéztük a főbb nevezetességeket, illetve sört kóstoltunk a Heineken sörfőzde múzeumában egy interaktív kiállítás után.

Galéria👇

 

 

 

 

 

Remeha motoros túra

Szombaton motoros túrát szerveztünk partnereinknek.
Idén Budaörs, Dobogókő, Gánt, Csákvár, Székesfehérvár, Velencei-tó és Érd között körtúráztak a résztvevők.
Íme néhány kép a hétvégéről:

 

 

 

 

 

Teszt jelleggel forgalomba állt az első hidrogén meghajtású autóbusz

Teszt jelleggel forgalomba állt az első hidrogén meghajtású Solaris Urbino 12 electric H2 autóbusz.

A MÁV-Volán csoport elkötelezett a modern, fenntartható zöld közlekedés mellet.

Céljuk, hogy 2030-ig 50 százalékkal, 2050-re 90 százalékkal csökkentsék a szén-dioxid kibocsátást.

Steiner Attila államtitkár (ITM) jelezte: a Zöld busz program jelentős támogatást nyújt az elektromos buszok elterjesztéséhez. A hidrogénhajtás nagyobb távolságok esetében is versenyképesnek látszik, a Projekt segíti az új technológia műszaki megvalósítását és gyakorlati alkalmazhatóságát.

A 89 utas szállítására képes, háromajtós, 12 méter hosszú Solaris Urbino 12 electric H2 buszban 70 kW teljesítményű hidrogén üzemanyagcella működik, amelybe hidrogéngázt juttatnak. A hidrogén és a légköri oxigén kémiai reakcióba lép, mely eredményeként víz és elektromos energia keletkezik. A jármű egyszeri feltöltéssel 350-400 kilométert tud megtenni. Így hatótávban már felveszik a versenyt a hagyományos dízelüzemű buszokkal és a töltési idejük sem sokkal hosszabb. A technológia folyamatos fejlődésével egyre inkább teret nyerhetnek.

A Remeha 2019-ben fejlesztette ki hidrogénüzemű háztartási gázkazánját a Remeha Hydra-t. 2020-2021-ig 400 hidrogénkazánt telepítettek.
A Remeha-Hydra a 2020 tavaszi utrechti nemzetközi kiállításon elnyerte a vásár különdíját.
Ezzel a fejlesztéssel a fűtéstechnikában is látható közelségbe került a környezetbarát hidrogénnek a lakossági célú felhasználása, amely idővel reális és fenntartható alternatívája lehet a jelenleg használt fosszilis energiaforrásoknak.
👉A hidrogén buszról bővebben itt olvashat:

 

 

 

 

Gázszámla csökkentés vízkezeléssel

Egyre gyakrabban merül fel a központi fűtési rendszerek kapcsán az éves gázszámla csökkentésének, illetve a kazán meghibásodás elkerülésének kérdése. Mi ennek a megoldásához adunk segítséget. Mi ennek a megoldásához adunk segítséget.

Go to Top