Sentinel – A vízkezelés specialistája

Vízkezelés melegvizes padlófűtésű központi fűtési rendszerekben

A padló alatt elhelyezett központi fűtés egyáltalán nem új koncepció. Az alapevet a rómaiak kora és az általuk alkalmazott padló alatti fűtőtér (hypocaust) óta ismerjük. A hypocaust szó a „alsó” és „égés” görög szavakból származik; ez utal a hőátvitel módjára, azaz tüzelőanyag elégetésére és a füstgázok bevezetésére közvetlenül az épület alá. Manapság az épületbe a padlón keresztül történő hőbevitel módjai finomodtak ugyan, de az alapelv változatlan maradt.

A hőátvitel egyik módja elektromos fűtőkábelek beépítése, de a legnépszerűbb megoldás meleg víz keringetése a hőátvitelt biztosító csőhálózaton keresztül. A melegvizes padlófűtési rendszereket Európában már sok éve használják, és számos ilyen rendszert helyeztek már üzembe Magyarországon is. A kereskedelemben több változatban is kapható rugalmas cső könnyen lefektethető a padló megépítéséhez használt simító betonba az épület megépítésekor; ez azonban azt jelenti, hogy a rendszer beépül az épület anyagába, pl. a falakba és a födémekbe vagy a fából készült álmennyezetek alá. Gyakran kombinálják hagyományos radiátor alapú fűtési rendszerekkel is.

Ha megfelelően építik meg, a rugalmas csőrendszert nem veszélyeztetik a külső hatások. Ennek a csőrendszernek a rögzített és nem hozzáférhető jellege miatt kritikus fontosságú, hogy ne alakulhassanak ki azok a vízoldali problémák, amelyek gátolhatják a keringést, és dugulásokhoz vezetnek. Ebben a leírásban áttekintjük a potenciális problémákat, és leírjuk a szükséges megelőző és javítási célú műveleteket.

Rendszertípusok

Többféle csőtípus áll rendelkezésre a hőnek a rendszerben való elosztására. Számos példa van olyan rendszerekre is, amelyek kis átmérőjű rézcsövekből állnak, de messze a legnépszerűbb módja a hő elosztásának a többrétegű műanyag csövek alkalmazása. A nemfémes csövek általában tartalmaznak egy olyan beépített akadályt, amely korlátozza az oxigén diffúzióját; nem mindig van azonban ez így, különösen a régebben megépített rendszerek esetében.

A víz irányába történő hőátadás a kazánhoz való közvetlen csatlakozással (megfelelő termosztatikus keverőszelepen keresztül); egy, a kazán primer körébe épített szekunder hőcserélővel, vagy egy hőtárolóból oldható meg.

A problémák összefoglalása

Minden forgatókönyvnél előfordul, hogy a víz fémmel kerül érintkezésbe és akár tartalmaz jelentős mennyiségű oxigént akár nem, valamekkora korrózió elkerülhetetlenül előfordul a rendszerben. Amikor a fűtőrendszerben hideg területek alakulnak ki, ennek bizonyos esetekben az az oka, hogy korróziós törmelék halmozódik fel fém-oxid formájában; tapasztalataink szerint azonban sok esetben a problémát elsődlegesen szerves anyag okozza.

A mikroorganizmusok növekedéséhez és szaporodásához az optimális hőmérséklet 40°C körül van. A zárt fűtőkörökben, különösen az oxigént egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmazó körökben leggyakrabban talált organizmustípus a gomba amely tapadós, nyálkás tömeget alkot. A gombák mellett protozoák is előfordulnak. A protozoák az állatvilágba tartozó lények, amelyek akkor szaporodnak, ha megfelelő tápanyagforrás, pl. egy nyálkás tömeg áll rendelkezésükre.

Bár az emberekre nem ártalmas, a pseudomonad olyan baktérium, amely ellenáll az alacsony koncentrációban levő klórnak, és amely jelen van (egyre több városban) a vízellátó vezetékekben. Telepeit megtaláltuk elszennyezett padlófűtés rendszerekben Magyarországon és Európában egyéb országában is, ahol sokkal több a régebben üzembe helyezett rendszer.

A probléma megoldása

Ha egy padlófűtési rendszer elszennyeződött, általában nem lehet kicserélni az elzáródott vezetéket, tehát ki kell azt tisztítani. A csőhálózat elrendezésétől függően ez megpróbálható úgy is, hogy a kérdéses csőszakaszt leválasztjuk a rendszerről és túlnyomást alkalmazunk. A probléma az, hogy egy nemfémes cső esetében az alkalmazható nyomás jóval alacsonyabb, mint egy fémes csőnél, gyakran nem haladhatja meg a 3 bar-t, és ez kevés lehet a dugulás eltávolításához.

Az oxidiszappal elszennyeződött rendszerek helyreállítása nehéz lehet, mert a törmelék nagyon összeállhat, különösen miután sikertelen volt a túlnyomásos módszer alkalmazása. A fém-oxidokat diszpergáló szerek, mint pl. a Sentinel X400 csak akkor működnek, ha van valamekkora áramlás, akármilyen korlátozott legyen is az. Szerencsére tapasztalataink azt mutatják, hogy ez a forgatókönyv ritkábban fordul elő, mint a szerves szennyeződés megjelenése.

Kimagasló sikereket értünk el az olyan, szerves anyaggal elszennyezett rendszerek helyreállításában, amelyek kitisztítására felkértek bennünket. Módszerünk két részből áll. Mind a mikroorganizmusokat elpusztító anyagot (mikro-biocid), mind pedig a biológiai anyagokat diszpergáló szert alkalmazunk. Míg a mikro-biocid közvetlenül kiirtja a mikroorganizmusokat, a biológiai anyagokat diszpergáló szer, amelyet úgy terveztek meg, hogy behatoljon az élő vagy holt organizmusokból álló biomasszába, megnöveli azt a felületet, ahol a biocid kifejtheti hatását. Ezenkívül kisebb részekre is szétszedi a biomasszát, amely azután túlnyomás alkalmazásával kimosható.

Bár a széles spektrumú mikro-biocidnak mindig kedvező a hatása, ahol a szennyeződés nagyon komoly, ott érdemes lehet mintát venni belőle és azt különböző biocid anyagokkal megvizsgálni, hogy ki lehessen választani a leghatékonyabb baktériumölő szert, mivel így a kezelés időtartama csökkenthető.

Megelőző intézkedések

A kompatibilitási (összeférhetőségi) tesztek bizonyították, hogy a Sentinel termékek használhatók minden általánosan használt szerkezeti anyagból készült csőrendszerben. Ennek megfelelően azt javasoljuk, hogy a padlófűtési rendszereket hasonlóan kezeljék, mint a „hagyományos” központi fűtési rendszereket. A Sentinel X100 egy közepes spektrumú mikro-biocid, amely új rendszerekben hatékonyan megakadályozza a mikroorganizmusok szaporodását, mivel hatékonyan „sterilizálja” a rendszert. Figyelembe kell azonban venni, hogy egy már elkészült rendszer esetében a már kialakult probléma megoldása a mikro-biocid és a diszpergálószer testreszabottabb alkalmazását igényli.

Ehhez a témához végszóként azt mondhatjuk, hogy mindenképpen javasoljuk, hogy a padlófűtési rendszereket kezeljék propilén glikol alapú inhibitorral, pl. Sentinel X500-zal. A propilén glikol önmagában is egy mikro-biocid. Ezért, amellett hogy megnyugtató lehet egy fagyásgátló alkalmazása, további előny az, hogy tudják, hogy rendszerüket a fém-oxid lerakódások vagy a nyálkaképződés miatt kialakuló szennyeződések ellen is megvédték.