GYAKORLATI ÚTMUTATÓ KAZÁNZAJ MEGSZÜNTETÉSÉRE

A fűtési rendszer és/vagy a kazán csattog, vagy egyéb rendellenes hangot ad ki


A PROBLÉMA LEÍRÁSA

A rendellenes kazánzajt vagy „csattogást” kiváltó okokat két csoportba soroljuk vegyi vagy fizikai jellegük szerint.

Vegyi jellegű

Habzás

A habzó rendszervíz rontja a víz és a hőcserélő között a hőátadást, és ez túlfűtéshez vezethet. A túlfűtésért felelőssé tehető habzást több ok is kiválthatja, például a nagy mennyiségben a rendszerben maradt folyasztószer-maradványok, szennyező anyagok (lebegő szilárd részecskék) vagy más jellegű szennyeződések.

A mosogatószerről korábban elterjedt az a tévhit, hogy csökkenti a kazánzajt és ezért sokan a fűtési rendszerbe öntötték, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy ez egy habzást okozó vegyszer, és a habzás a legfőbb kiváltó oka a kazánzajnak. Ráadásul a korrodálást elősegítő kloridot nagy mennyiségben tartalmazza.

Üledékek

Az üledékek kiváló szigetelőanyagok, és a hőcserélő felületének ily módon történő részleges szigetelése egyenetlen hőleadást, és ehhez társuló kazánzajt okoz. A fűtési rendszerekben az ilyen jellegű üledékeket a korróziós törmelékek vagy a vékonyan leváló vízkőrétegek képezik.

A kemény vízzel üzemelő berendezéseknél a vízkőképződés a legmelegebb pontokon a legaktívabb – azaz a hőcserélő felületén – vékony, hártyaszerű foltokban lerakódásokat képez, amelyek megvastagodnak és az emiatt jelentkező hőkülönbségek (egyes területeken felforr a víz) buborékkiválásokat hoznak létre a hőcserélőben. Ez a folyamat eredményezi a csattogó hangot.

Mechanikai jellegű

A gázégőnyomás

Ha egy nagyteljesítményű kazánt telepítettek egy alacsonyabb szintű rendszerbe, a kazán túl nagy fokozaton fog üzemelni, és a hőt a hőcserélő nem fogja tudni leadni. Ez a rendszervíz lokális felforrásához vezet, ami növeli a kazán üzemi zaját.

Áramlási sebesség beállításai

A helytelenül beállított áramlási sebesség korlátozza a kazán hőleadását, ami a víz lokális felforrásához vezet és emiatt csattogó hangok keletkeznek.

Termosztát

Ha a kazán termosztátja nem működik megfelelően, azt a túlfűtés elkerülése érdekében ki kell cserélni.

Rendszertervezés

Ha termosztatikus radiátorszelepek vannak minden radiátorra felszerelve, az a kazánt túl nagy fokozaton való üzemelésre késztetheti, ami túlfűtéshez vezet.

Ha a hidegvíz töltőcsap és a nyitott légtelenítők nem megfelelően lettek méretezve és felszerelve, a rendszer üzemelése nem lesz kiegyensúlyozott.

Öntvényhibák

Öntöttvas hőcserélők esetén az öntvényben rejlő hibák egyenetlen hőleadást, azaz helyenként túlfűtést eredményezhetnek.

A MEGOLDÁS

Első lépésként a kazánzajt okozó fent említett mechanikai jellegű hibákat kell orvosolni. Ha még ezt követően is hallható a csattogó hang, akkor azt a hőcserélőn lerakódott szennyeződések okozzák.

A probléma elhárítása érdekében kezelheti a rendszert olyan kiöblítést nem igénylő szerrel, mint a Sentinel X200 Vízkőoldó, mely fellazítja és eltávolítja a vékony vízkőréteget. De választhat egy hosszabb távra megoldást nyújtó terméket is, ha úgy véli, hogy a rendszer többi része is szennyezett. Ebben az esetben mossa át a rendszert az erre a célra legmegfelelőbb Sentinel tisztítószerek egyikével.

Sentinel X200 Vízkőoldó

Részletek