GYAKORLATI ÚTMUTATÓ A FŰTÉSI RENDSZEREK KERINGÉSI ZAVARAINAK DIAGNOSZTIZÁLÁSÁHOZ

Az ügyfél fűtési rendszerében a víz keringése nem kielégítő mértékű


A PROBLÉMA LEÍRÁSA

Ha ügyfele gyenge fűtési cirkulációt észlel otthonában, azaz elégedetlen a radiátorok teljesítményével, azt okozhatja akár a radiátorokban felgyülemlett hidrogén is. Nagyon fontos a probléma gyökerének pontos beazonosítása, hogy a valóban megfelelő megoldást találja meg. Ez az útmutató segít a fűtési rendszer keringési zavarának pontos diagnosztizálásához szükséges ellenőrzések elvégzésében.

Hibakeresés

 • Ellenőrizze a kazán megfelelő működését. Ellenőrizze a gázégő nyomását. Nem alszik-e el?
 • Vegyen mintát a radiátorban lévő vízből. Vizsgálja meg, tartalmaz-e korrózióra utaló darabos törmeléket vagy elszíneződést?​
  • Ha a víznek vöröses árnyalata van, az aktív korróziós folyamatból származó vasoxid jelenlétére utal. A rendszer levegős lehet.
  • Ha fekete részecskék vannak a vízben, az valószínűleg magnetit. Mivel ez a korróziós folyamat végterméke, jelentős mennyiségű üledéket feltételezhetünk a rendszerben
  • Ha a víz tiszta, a rendszerben nincs aktív korróziós folyamat, de ez nem zárja ki a korábban keletkezett korrodált területek létét. Lehet, hogy a keringés sebessége nem elég gyors ahhoz, hogy elszállítsa a törmeléket. Ezért ebben az esetben ellenőrizni kell, hogy a hidegvíz csatlakozási pont (betáp) nincs-e eltömődve.
 • Nyitott rendszer esetén ellenőrizze a hidegvíz csatlakozási pontot (betápot) és a tágulási tartályt. Nézze meg tisztaságukat, nincs-e túlszivattyúzásra vagy a nyitott szelepen keresztüli beszívásra utaló jel?
 • Ellenőrizze a szivattyút. Megfelelő irányba forog és teljesítménye is kielégítő? Nyisson ki minden radiátorszelepet, és szükség esetén légtelenítsen. Jegyezze fel, hogy az észlelt probléma helyi vagy általános jellegű.
 • Ellenőrizze, hogy a szivattyú sebességének fokozása javítja-e a keringést. Nagyon fontos az egyáltalán nem fűtő radiátorok azonosítása, mert az a rendszer eltömődését jelzi. Ellenőrizze a szelepek szabad működését. Ha egyik sincs beragadva, akkor máshol keresendő az elzáródás oka. Ennek megállapítását követően vegyen vizet egy hideg radiátorból a felrakódott iszapmennyiség ellenőrzéséhez.
 • Sűrűn kell a radiátorokat légteleníteni? Ha gáz gyűlik fel egy vagy több radiátorban, meg kell határozni, hogy az hidrogén-szulfid, hidrogén vagy levegő.
  • A hidrogén-szulfid egy bakteriológiai folyamat végterméke, nem túl gyakran fordul elő. Mérgező gáz, összetéveszthetetlenül jellegzetes, záptojásra emlékeztető szaga van, sokkal erősebb, mint az áporodott víz vagy más előforduló vegyületek szaga.
  • A hidrogén a korróziós folyamat során keletkező gáz, leggyakrabban a túl sok folyasztószer-maradványt tartalmazó új rendszereknél fordul elő, rézkiválást okoz. Korróziós folyamat az új elemekkel bővített régebbi rendszereknél is elindulhat, például újabb radiátorok bekötésekor vagy egy kazáncserét követően.
  • A levegő megjelenése a rendszerben mindig mechanikai meghibásodásra utal, mint a túlszivattyúzás vagy tömörtelenség miatti nyomásesés.

A MEGOLDÁS

Ha a probléma mechanikai jellegű, javítsa meg a célnak megfelelő szerszámmal és javítóeszközzel.

A radiátorokban keletkező hidrogén és korróziós üledék okozta problémákat vegyi tisztítással kell elhárítani. A rendszer tisztításának megkezdése előtt ellenőrizze, hogy a töltőcsap- és a tágulási tartály tiszta, bakteriológiai és mikrobiológiai szennyeződésektől mentes. Szükség esetén válassza le, eressze le és fertőtlenítse ki.

Válassza ki a rendszer és a probléma jellegének megfelelő tisztítószert, ebben az esetben a Sentinel X400 iszapeltávolító adalékot, majd kezdje meg az átmosást, ha lehetséges a gyorsöblítő gép használatával. A JetFlush gyorsöblítő gép nem használható kis belső átmérőjű műanyag csöveket tartalmazó rendszerek esetében. Ha a rendszer új, vagy legfeljebb 6 hónapja lett telepítve, tisztításához manuális öblítési eljárás mellett a Sentinel X300 univerzális tisztítószer adalék használata ajánlott.

Ha az elégtelen keringést olyan szennyeződés okozza, mint az iszap, a powerflush gyorsöblítővel való átmosással orvosolható a probléma. A víz tisztaságát rendszeresen ellenőrizni kell, és ha további szennyeződéseket tartalmaz, a rendszervizet le kell üríteni a csatornába, és egy újabb adag Sentinel X400 iszapeltávolitó vegyszerrel kell feltölteni.

Ha a hidrogénfejlődés volt a kiváltó ok, a tisztítószert legalább 24 órán át keringetni kell a rendszerben. Azonban, ha a rendszer régi, vagy nagy mennyiségű szennyeződés halmozódott fel benne, a legjobb eredmény elérése érdekében hagyja legalább egy hétig a rendszerben a tisztítószert.

Amennyiben hidrogén-szulfidot talált, fertőtlenítse a rendszert egy megfelelő szerrel az utolsó átöblítés előtt.

A rendszert az átmosást követően kezelni kell egy olyan multi-fém korrózió- és vízkőképződés gátló adalékkal, mint a Sentinel X100 Inhibitor. Ha a rendszer hidrogéngázt termel, akkor dupla adag inhibitort kell hozzáadni. A korrodált felületek ellenállóvá tételéhez hasonlóan, a hidrogéntermelés megszüntetéséhez is szükség van egy kis hatóidőre. Ezért legalább 6 hetet várni kell további lépések megtétele előtt.

Sentinel X300

univerzális tisztítószer

Részletek

Sentinel X400

iszapeltávolító

Részletek

Sentinel X700 tisztító

és baktériummentesítő adalék

Részletek

Sentinel X800

Jetflo öblítő- és tisztítószer

Részletek